v.24

Vecka 23+0. Barnets sitthöjd är ca 22 cm och det väger ungefär 700 gram. Livmodern är nu stor som en fotboll!

Mamman är stor som en gravid flodhäst.
vaknade med näseblod imorse och en härlig
huvudvärk uppblandat med foglossning kommen
från helvetet.

Värmen gör att fötterna sväller och det värker i dem.
Ryggen är inge vidare idag efter att ha gått med trimmern igår.

Återkommer med lite positivt senare....

lovar.


Glad Midsommar



Första midsommaren,
skall se om jag blir åksjuk
härinne när mamma skall
dansa kring stången.
Får maka lite på mig oxå för all
god mat som hon tänker äta.

Nu är det inte långt kvar,
vi går in i v 23 idag.

Jag sparkar och bökar omkring
så de vet att jag finns och mår bra.
Ganksa mycket nuförtiden,
få ju passa på medan jag får plats.

v22

21 fulla veckor idag då!
Nu börjar nedräkningen på allvar.

Idag har jag för första gången kännt
Kotten på utsidan magen och min
syster Elise fick också äran att få en buff.
Så fantastiskt och det blir så mycket mer
verkligt för barnen och gubben när de kan
vara med och känna hur Kotten rör sig därinne.

Kontrollen utav myomet har blivit framflyttat en vecka
så på tisdag blir det ingen titt på vildingen.
Får vänta ytterligare en vecka.....

Graviditetsmånad 6

Vecka 21

Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter.

Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10-20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.



Vecka 22

Kroppen:
I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.


Barnet:
Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser.


Vecka 21

Barnet:

Från huvud till stjärt är längden cirka 20 cm. Vikten runt 420 gr. Tarmarna har utvecklats så att näring kan tas upp från det fostervatten barnet sväljer. Fortfarande kommer merparten av all näring från mamman via moderkakan, men en del passerar nu tarmsystemet fram till tjocktarmen. Den första avföringenbörjar på så vis bildas i barnets tarm. Barnets lever och mjälte producerar blodceller och nu bidrar också benmärgen med tillverkningen. Barnet har både ögonbryn och ögonfransar. Huvudhåret börjar växa ut.

Mamman:

Barnet växer och du känner dagligen fosterrörelser som blir allt starkare.
Livmodern tar allt mer utrymme i anspråk och pressar undan den blivande mammans inre organ. Kanske får du av och till halsbränna och sura uppstötningar. Mjölkkörtlarna i brösten har mognat de senaste veckorna och blodådrorna blir tydligare. En del kvinnor upptäcker att det redan under graviditeten kan komma lite mjölk från brösten? Det är den första, mycket innehållsrika och feta mjölken som kallas för råmjölk eller kolostrum. Den är ur näringssynpunkt viktig för barnet när det ammas de första gångerna, innan den riktiga mjölkproduktionen tagit fart. Det är helt normalt att brösten kan läcka lite mjölk redan nu. Det har ingen betydelse för hur din amning och mjölkbildning senare kommer att fungera. Själva bröstvårtorna påverkas av graviditetens hormoner och blir något större och mörkare. Körtlarna på vårtgården blir också mer markanta där de sticker upp lite ovanför ytan.

Vecka 22

Barnet:

Barnets sinnen mognar och utvecklas för varje dag. Det känner med sina händer över ansiktet och kroppen. Smaklökarna på tungan utvecklas. Ögonlocken är fortfarande slutna. Du kanske upplever att barnet är mest aktivt när du själv vilar. Det är vanligt att barnet vaggas till sömns när du rör dig. När barnet är fött kanske ni upplever att barnet har kvar sin egen dygnsrytm. Det kan ta ett par månader för den nyfödda att anpassa sig och ställa om sig till er sovrytm. Barnet har nu lite hår och nackvirveln syns tydligt. Dess hjärta slår ungefär dubbelt så fort som ditt. De små öronen är mjuka men färdigformade och det hör allt mer av sin omgivning. Många menar att barnet har en fömåga att minnas röster och speciella musikstycken om man spelar de ofta under graviditeten. Huden är fortfarande tunn och rödaktig på grund av de ytligt liggande blodkärlen och att det inte lagt på sig något underhudsfett än.

Mamman:

Livmoderns övre kant når en bit ovanför naveln och det går att se utanpå magen när barnet rör sig. Ditt tandkött kan vara svullet, kanske blöder det lite när du borstar tänderna. De flesta gravida mår fortfarande bra vid den här tiden och det kan kännas avlägset att börja planera för sin föräldraledighet. Men det kan vara klokt att tänka igenom sin situation. De flesta kvinnor mår bra av att ta en paus innan barnet kommer och då är det viktigt att planera in den i tid. Kanske har du semester eller någon annan ledighet du kan ta ut? Du har annars rätt att vara föräldraledig från ditt arbete i 7 veckor innan beräknat förlossningsdatum.


Hos Malin idag, v 21

Hjärtljuden inspelade

Idag har jag varit hos min bm Malin. 

Partisk som jag är tycker jag hon är världens bästa.

Idag lyssnade vi efter den lill*.

Sprattlade och busade som få men till slut så fångade vi

upp hjärtljuden, stadiga och starka: 155 i min (höga

betyder flicka va???)

Idag hade jag med mig mannens mobil och spelade in

hjärtljuden, så häftigt att kunna ta fram och lyssna på när
man vill.

Vi har inspelat från de två andra sen tidigare oxå.

Nu känner även jag sen ca en vecka tillbaka väldigt

tydligt när den buffar omkring därinne.

Innan har det mer varit en känsla utav att den flyttar sig

eller snurrar runt.

Nu är det ingen tvekan, inga tarmar här inte utan en

vilding till!

Jag har moderkakan i framkant och därför känner jag inte
lika tydligt och inte så tidigt heller.

Har ett myom också och det skall kollas upp igen på

tisdag så då blir det en liten kik in till den lill*.

Längtar, hoppas att jag kan få en bild.

*håll gärna tummarna*

kram Susanna bf 23 okt.


RSS 2.0