Utveckling

Kotten utvecklas som bara den:

v.14
Barn
Huvudet har blivit rundare i formen och fostret har fått ögonlock. Som ett skydd för huden har det börjat att växa hår på kroppen. All näring går via moderkakan till fostret, som nu kan öppna och stänga munnen.

Vecka 14+0. Bebisen är 8 cm, något större än en tennisboll. Vikt ca 25 gram. Nu kan man se om barnet är en pojke eller flicka!
//AFF

v.13
Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan.

v.14
Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin.
//Familjeliv

Nu går vi in i v.15 och då händer det här:
Barn
Ögonbryn börjar framträda på fostret och det börjar växa hår på huvudet. Fostret kan hicka och det går att höra hjärtat med ultraljud. Fostret rör på sig i fostervattnet, dricker av fostervätskan och kan kissa. All näring kommer från moderkakan. Kroppsdelarna är nu så tydliga att man kan se vilket kön det har .

Fostret: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone. Ögonlocken stängs och kommer inte att öppnas igen förrän i sjunde månaden.

Spännande!

grav.månad 4.
  


Kommentarer
Postat av: Basilika

Nejmen GRATTÌS!!!!!!!!!! Nu ser jag att du är gravid igen. Vad underbart roligt för er. Tre barn är det givna (minst). Hoppas du får må bra. Gläds så med er. Kram Jennie (Basilika)

2009-04-29 @ 22:12:35
Postat av: Susanna

Tack Jennie,

Här stoppar vi med tre barn.

Nu mår jag faktiskt mycket bättre, så skönt.

kram

2009-04-30 @ 10:56:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0