Skumtomtar i annan version

Skumtomte Fudge

Ingredienser
10 stycken skumtomtar
2 dl socker
1 dl grädde
50 gram smör
100 gram vit choklad

Gör så här

1. Klipp skumgodiset i bitar. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält.
2. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. Häll upp i smord form.
3. Låt svalna och skär upp i bitar.


Planeringen i grova drag...

November:
Sätta glögg, men tyvärr inte i år
Plocka naturmaterial
Sätt upp utebelysning men tänd ej
Förbereda julkort (hur, när, till vem)
Förbereda adventskalender
Planera var och hur vi ska fira,
Se över elljusstakarna
Bunkra ljus + kalenderljus
Köp snygg adventsstake för 4 stearinljus
Välj ut recept att baka (börja i tid och frys in)
Handla mat och dryck som går att spara
Kolla upp vilka julmarknader som vi kan besöka
Kontrollera brandvarnarna, bra att göra inför varje jul, byt batterier
Fortsätta köpa julklappar
Bunkra papper, snöre, etiketter och tejp
Köp julfrimärken
Lyssna på julmusik
Köpa amaryllis så den blommar till jul
Titta igenom mappen julidéer
Frossa i jultidningar, både nya och gamla
Mysa och pyssla mycket
Provsmaka glögg, julmust, pepparkakor och saffransbullar

Till första advent
Fixa till en dörrkrans (stommen ligger i garaget)
Köp julblommor
Sätt upp ljusstakar
Byta gardiner
Köp hem glögg, julmust och pepparkakor
Bjud in nån till adventsfika eller glöggkväll
Häng upp adventskalendrar, funderar på att göra en gemensam till grabbarna
Baka nåt – ät
Baka nåt – frys in
Julpynta lite
Pynta utomhus
Gör islyktor om det går
Dekorera/frosta fönstren

Till andra advent
Baka pepparkakshus
luciatåg- tag fram tomte/pepparkaks/stjärngossekläderna 
Köpa nya julkläder?
Julklappar till fröknarna?
Handla julens drycker
Rulla egna köttbullar – frys in
Julpynta mycket

Till tredje advent
Posta julkort
Gör lite julgodis, köp resten
Kolla vad som finns och skriv inköpslista

Till fjärde advent
ta ner granen
Klä gran
Köp mat
Laga mat
Ställ ut gröt
Lägg fram julklapparna


Snart är det 1 advent

Får börjar kolla alla stakar och stjärnor nu,
tvätta och stryka gardiner och dukar.
Köpa mossa och nya fina ljus till adventsljusstaken.

Mys på högsta nivå...



Kanske blir det någon ny stake i år?

Det ena eller det andra..

Pepparkakor - Lussebullar
...men gärna en lussekatt också, en sån där saftig god. Torra lussebullar göre sig icke besvär.

Skumtomtar - Knäck
Skumtomtar om man hinner inte maken äter upp dem, knäck som är hemmagjord

Ischoklad - Marsipan
Gärna lite av varje, men inga jättemängder av något.

Köttbullar - Prinskorvar
tycker inte om prinskorv, äter hellre vanlig korv delad på två eller tre bitar..

Julkorv-julskinka
Äter inte själv men det skall bara finnas

Lax - Sill
Gärna currysill, vitlökssill eller västkustsill. Finns en enbärssill oxå som är farligt god..

Revbensspjäll - Janssons frestelse
Aldrig Jansson! Och såjällen skall vara köpta färdiga, inga tjocka hemmagjorda saker...

Paradis - Aladdin
Älskar ljus choklad

Rullsylta - Pastej
Leverpastej då..

Glögg - Julmust

Båda är måsten!

Rödbetssallad - Dopp i grytan
Inget av dem...

Ris a la Malta -Risgrynsgröt
Ris a la Malta utan mandariner men med en mandel i så klart

Äpplemos - Senap
Inget av dem..

Hemma - Borta
Skulle vilja vara hemma själva en jul med barnen men det finns för många att ta hänsyn till....

Utomlands - Sverige
Om vi inte åker ner till svärfar och hans fru i Perth då..

Ge - Få
Helst en fin mix!

Mysteriet på Greveholm - Dieselråttor & sjömansmöss
Har inte sett någon av dem.

Chokladkalender - Paketkalender

Plastgran - Äkta gran
men tyvärr har vi plastgran pga alla barr/barn

Arne Weise - Ernst
Arne så klart...men Ernst var oxå bra

Vad tycker du?
Svara i din egna blogg eller här nedanför i kommentarerna

72 dagar kvar...

Nedräkningen är i full gång,
snart är det dags att ta fram planeringskalendern
och fylla upp dagarna med pyssel, städ, klappar
och bak tillsammans med barnen (och utan).


Ballerina Pepparkakor



Mmmm så goda de var!
Här kommer de ha strykande åtgång då både barnen och jag tyckte
dem smakade alldeles gudomligt gott.

Julig lyxkänsla, vi rekommenderar dem varmt!

Julmust!!

Vart så sugen på julmust igår,
jag vill ha Apotekarnes julmust.
Helst i glasflaska men PET duger.
Dock inte på själva julafton,
då skall det vara glasflaska!

Julmusten fyller 100 år i år,
visste ni det?

Gott är det!

Clementiner....

Nu har de kommit till butikerna,
de luktar jul och smakar underbart gott.

Fyllda av härliga c-vitaminer är de små solar
i höst/vintermörkret.

Mums är det!



satsumas, mandarin eller clementin, kärt barn
har mång namn.

Gemensam julklapp

Maken och jag har bestämt att vi tillsammans köper
biljetter till Robert Gustafssons revy på Rondo till
oss i julklapp.

Vi behöver göra något tillsammans som ett par
och inte alltid tillsammans med barnen.
Det blir så lätt att glömma bort att bara vara vi
när vi har tre små underbara barn tillsammans.

Biljetterna är bokade till i mars, så det blir en klapp
att se fram emot med våren.
Som tur är hinner vår lilla prinsessa bli lite större
och det blir lättare att finna en barnvakt.

Det är skönt att julklapparna är påbörjade....


Aladdinaskens nya invånare..

Ny pralin i Aladdinasken!

Förra julen fick svenska folket rösta om vilka praliner som skulle få vara kvar i Aladdinasken. En skulle bort! Nästan 400 000 personer röstade och ägglikörspralinen var den som fick minst antal röster. En något oväntad vinnare var körsbär i likör, vilket är den enda pralinen som funnits med sedan den första asken tillverkades år 1939. Även den nya pralinen har anor från den ursprungliga Aladdinasken... Den pralin som kommer ersätta den utröstade ägglikören är: JORDGUBBSCREME. Den ser till utseendet ut som ägglikören men har en härlig och len jordgubbssmak.


I år genomförs två förändringar med Aladdin; en ny pralin och en ny design på asken. Den nya designen har en retrokänsla som är inspirerad av Aladdinasken från 60-talet.


Kakbok med jul i..

Sju sorters julkakor

"I Sju sorters julkakor bakar Cecilia Vikbladh både alla de klassiska julkakorna och mer moderna varianter av våra favoriter. Hon har också hämtat inspiration från andra länder och bjuder bland annat på den italienska konfektkakan panforte och amerikansk cheesecake med ett berg av vackra, blänkande granatäpplekärnor.

Doften av hembakat får oss att må bra och sprider julstämning i hela huset. I juletid låter vi kakorna dofta kryddigt gott av kanel, ingefära, nejlika, kardemumma, stjärnanis och saffran. En riktigt god chokladkaka hör också julen till. Den oemotståndliga chokladkakan med kaffesirap och dadlar blir garanterad en succé. Till Cecilias egna favoriter hör vetebröd med frisk smak av citron och kardemumma och knaprigt kola- och kaneltäcke.

I boken finns även recept på drycker att värma sig med efter en promenad i vintervädret."


Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Fick ett tips av en läsare (tack så mycket!) om en kaka som vunnit kladdkake SM 2009 (oj, visste inte att sådana tävlingar fanns!) Den verkar väldigt smaskig och lite julig! Receptet är hämtat/lånat/snott HÄRIFRÅN 

Kakan verkar betydligt smarrigare än frödingekladdisen! ;)

Kladdkaka med kanel- & kardemummafudge

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smör

Kanel- och kardemummafudge
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung (eller ljus sirap)
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad

Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 18 minuter. Låt den svalna något.

Stöt kanelstängerna och kardemumman lätt i en mortel. Koka upp grädde, honung och kryddor. Ta bort kastrullen från värmen och låt grädden dra i 10 minuter. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen och sila den över chokladen. Rör tills fudgen blir slät, bred sedan ut den över kladdkakan. Ställ in i kylen att stelna.

Servera med vispad grädde.

Mmmmm Marabous julklapp

Vinteredition 2010 blir en vit choklad med vaniljsmak.

Chokladälskare som jag är måste jag smaka men vet
inte om jag kommer bli så förtjust då vit choklad inte
tillhör någon av mina favoriter...



Marabou vintervit lanseras v.42 i butikerna

Juliga drinkar...

Julgrogg

6cl vodka
julmust
citron

Hälli vodkan i ett highballglas med mycket isbitar
och fyll upp med julmust.
Spritsa i litet citron och dekorera med en skiva på
kanten utav glaset.






Tomtebloss

2cl Sambuca
2cl vodka
Julmust

Häll ingredienserna i ett higballglas med mycket isbitar,
fyll upp med julmust.


Pepparkaksscones


Kryddiga scones med lite smak av jul.
Passar utmärkt med bara smör eller lägg till en bit lagrad ost! 

Receptet är för 4 personer.


* 3 dl mjölk
* 100 gram smör
* 1/2 dl strösocker
* 2 dl havregryn
* 5-6 dl vetemjöl
* 4 tsk bakpulver
* 2 tsk kanel
* 1 tsk malen kardemumma
* 1 tsk malen ingefära
* 1 krm malen kryddnejlika
* 1/2-1 tsk salt

Gör så här

Blanda mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kryddor och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Kavla ut degen centimetertjockt på en mjölad arbetsyta. Ta ut sconesen med pepparkaksform eller med ett glas. Eller så bara formar du med händerna.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Pudra över lite kanel och grädda i 225-250 grader i cirka 10 minuter. Svalna något på galler och servera nygräddade och varma!

RSS 2.0